vrijdag 17 mei 2013

Veilig vrijen is de boodschap

Het aantal soa’s onder de jongeren blijft stijgen







De opschudding die in de jaren tachtig heerste rond de ontdekking van het hiv-virus, is gaan liggen. Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen in België is weer aan een opmars bezig. Jongeren zijn een van de meest kwetsbare groepen. Vooral het chlamydia-virus verspreid zich snel. Zijn we nonchalant geworden of moet de overheid hand in eigen boezem steken en meer sensibiliseringscampagnes financieren? Toch zeker een item waard te onderzoeken.


In 2011 werden 5.364 meldingen geregistreerd van de seksueel overdraagbare aandoeningen syfilis, gonorroe en chlamydia, dit blijkt uit cijfers van Sensoa, partnerorganisatie van de overheid. De chlamydia-infectie is de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar liefst één op twintig jongeren zou met het virus besmet zijn. Volgens professor en dokter Marleen Temmerman van UZGent is het logisch dat soa’s vooral voorkomen bij een jonger publiek omdat zij nog op zoek zijn naar de ware en dus wisselende seksuele contacten hebben.


  

'Veilig vrijen' in de vergeetput


  

“Jongeren vrijen niet altijd veilig,” aldus professor Temmerman. “In de jaren tachtig is het aantal soa’s sterk gedaald, toen de wereld werd opgeschrikt door het dodelijke hiv-virus. Men startte voorlichtingscampagnes en men zag hoe dat een weerslag had op de soa. Jammer genoeg zien we stilaan weer een toename. Men is dat veilig vrijen alweer vergeten. Er bestaan gelukkig medicijnen en behandelingen tegen het hiv-virus, maar de keerzijde van de medaille is dat men denkt dat het allemaal zo erg niet meer is. De hele boodschap van het veilig vrijen is aan de jonge generatie aan het voorbijgaan, waardoor we een opstoot zien van soa's.”





Het gevaar van soa’s schuilt er volgens professor Temmerman in dat men in één op de twee gevallen geen last heeft van symptomen. “Het is niet omdat men er in sommige gevallen geen last van heeft, dat een virus geen grote gevolgen kan hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen tot onvruchtbaarheid leiden. Vandaar dat men zich moet laten controleren als er sprake is van risicogedrag. Ook al heeft men zelf geen last, het virus kan latent aanwezig zijn en men kan het dus ook doorgeven aan partners. Het spreekt dan ook voor zich dat de partner op de hoogte moet worden gebracht, zodat die zich ook kan laten testen. Soms is het moeilijk om een ander in te lichten, maar op zo’n moment is het tijd om je verantwoordelijkheid op te nemen.”




Doktersbezoek blijft niet geheim


  

Onderzoek van Sensoa toont aan dat de drempel om naar de huisarts te stappen voor jongeren vaak te hoog is. Seksuele problemen zijn vaak  nogal moeilijk bespreekbaar met de ouders, vandaar dat we verkiezen ze zelf op te lossen. Een arts is nochtans gebonden aan het beroepsgeheim en mag de ouders dus niet inlichten. Maar de terugbetaling van het ziekenfonds is voor de ouders wel zichtbaar, wat er voor zorgt dat sommige jongeren nalaten zich door een arts te laten onderzoeken. De organisatie pleit voor een automatische derdebetalersregeling, waarbij de jongere enkel remgeld zou moeten betalen en de arts wordt betaald door het ziekenfonds. Dat zou een fantastische maatregel zijn, al blijf ik toch een overtuigde pleiter van veilig vrijen. Dus als je op zoek bent naar je ridder op het witte paard, check dan of hij z'n schild bij heeft ;)







PS: Wil je meer tips over veilig vrijen? Prof Marleen Temmerman heeft een reeks informatieve filmpjes gemaakt voor WeZooz.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten